فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 35 (تابستان 1398)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 35 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی اکبری، محمدتقی امینی*، محمد محمودی میمند، محمود مرادی صفحات 7-31

    سرعت تغییرات محیطی و افزایش میزان انعطاف پذیری و پیش بینی ناپذیری محیط های کسب وکار، کارآمدی و اثربخشی تدوین راهبرد با رویکرد متعارف را به شدت کاهش داده است. چراکه واقعیت های تردیدناپذیر و پیش فرض های اساسی رویکرد متعارف به راهبرد، خدشه دار شده و با اشکالات اساسی روبه رو است که دیگر جوابگوی رقابت و برتری در عصر عدم قطعیت نیست. مقاله حاضر می کوشد تا با شناسایی و تبیین اشکالات و چالش های رویکرد متعارف در راهبرد و نیز آموزه های سازمانی مربوط به تعدیل، تصحیح و تکمیل رویکرد متعارف، مدلی تعاملی و ساختاری را طراحی کند. در این بررسی، برای طراحی و تبیین مدل تعاملی مورد نظر، ضمن انجام مطالعات کتابخانه ای، مبتنی بر روش تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری نظری، به انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته در 21 صنعت از یک بنگاه چندرشته ای دفاعی پرداخته شد. بر این اساس، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های کیفی که روایی آن توسط اساتید و خبرگان دانشگاهی تایید شد؛ درقالب 2 سازه اصلی، 11 مولفه کلیدی و 37 گویه، نشان داده شد. همچنین، بررسی برازش و اعتبار قابل قبول روابط ترسیمی در مدل تعاملی پیشنهادی، بر اساس الگوریتم مدل سازی معادلات ساختاری سرانجام یافت. نتایج کاربرد روش شناسی این تحقیق، گواه این مهم است که دو مولفه مزیت رقابتی پایدار و نیز تصلب فرایندی، به عنوان اصلی ترین چالش های رویکرد متعارف و دو مولفه عمل گرایی و نیز انعطاف پذیری، به عنوان کلیدی ترین آموزه های سازمانی منتج از  چالش ها در عصر عدم قطعیت، در بنگاه چندرشته ای دفاعی موردمطالعه، شناخته شدند.

    کلیدواژگان: راهبرد، رویکرد متعارف، چالش، درس آموزی، عصر عدم قطعیت، مدل سازی معادلات ساختاری
  • حجت الله عبادی زاده* صفحات 33-54

    علوم ریاضیات و کاربردهای آن را می توان به وفور در هر علم دیگری مشاهده نمود و بر اساس نظریه های بسیاری از دانشمندان، دنیا بر اساس ریاضیات کار می کند. علوم سیاسی و علوم نظامی نیز از این قاعده مجزا نمی باشند. استفاده از علوم ریاضی در جبهه های جنگ سابقه ای طولانی داشته و  از جنگ جهانی دوم به بعد کاربرد آن در عرصه های نظامی فراگیرتر شد. در این مقاله، چالش های بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی را به کمک نظریه بازی ها[1] مدل سازی[2] کرده و استراتژی [3]های هر یک از این دو کشور در مقابل هم را مورد بحث و بررسی قرار می دهیم. در نهایت به منظور بررسی مطلوبیت جنگ[4] در پی یافتن نقطه تعادل استراتژیک[5] بین این دو کشور هستیم. بدین منظور تابع مطلوبیت را برای مجموعه استراتژی های هر یک از طرفین بدست آورده و روی آن بحث می کنیم.

    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، استراتژی، مدل سازی، مطلوبیت جنگ، نقطه تعادل استراتژیک
  • مهدی صیدی* صفحات 55-81

    طی چهل سالی که از استقرار نظام جمهوری اسلامی می گذرد، دغدغه اکثر نخبگان، فرهیختگان، دلسوزان نظام و انقلاب مخصوصا رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) مبارزه همه جانبه ، عالمانه و بدون تسامح با فساد اقتصادی است. منویات معظم اله به عنوان نظریه محوری در کانون توجه پژوهش حاضر قرار دارد و هدف این پژوهش شناسایی عوامل، اهمیت، پیامدها و راهکارهای مقابله با فساد اقتصادی با تاکید بر امنیت ملی است که جهت رسیدن به این هدف از تحلیل محتوای کیفی و در سازمان دهی تحلیل از رهیافت استقرایی  مبتنی بر بررسی و استنتاج مفاهیم، مقولات و شاخص ها از داده های خام استفاده شده است. سپس با کشف معانی بنیادین و استنباط و احصاء مفاهیم و مقولات فساد اقتصادی و مولفه های امنیت ملی در چهارچوب منویات و رهنمودهای مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، علل، اهمیت، پیامدها و راهکارهای مقابله با فساد اقتصادی احصاء گردید. نتایج حاصله از این پژوهش موید این نکته است که  مقابله جدی و اساسی با فساد اقتصادی در ابعاد پنج گانه موجب ارتقاء مولفه های امنیت ملی ، افزایش سطح امنیت عمومی و اقتصادی جامعه و افزایش کارایی، کارآمدی و  سلامت نظام و  ارتقاء و تحکیم امنیت ملی پایدار کشور را به ارمغان خواهد آورد.

    کلیدواژگان: فساد اقتصادی، فساد اداری، فساد سیاسی، امنیت ملی
  • رضا کرمی*، نبی سهرابی صفحات 83-108

    برنامه ریزی به منظور مدیریت ناامنی و بحران های ناشی از درگیری های مسلحانه و خشونت آمیز مخالفان، مستلزم شناخت نسبتا دقیق توانمندی و ظرفیت های آنها است. در این تحقیق تلاش شده تا در پاسخ به سئوال تحقیق؛ علاوه بر، احصاء انواع تهدیدات داعش علیه ج.ا.ایران، میزان تهدید آن نیز در دو مقطع قبل و بعد از فروپاشی مورد ارزیابی قرارگیرد. نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی از طریق سندکاوی و با استفاده از نظر کارشناسان امنیتی انجام شده است. جامعه نمونه این تحقیق متشکل از 30 نفر از خبرگان و کارشناسان امنیتی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و ابزار گردآوری، پرسشنامه است. نتایج حاصله بیانگر این است که برآیند تهدیدات داعش علیه ج.ا.ایران، بعد از فروپاشی، نسبت به زمان استقرار آن نه تنها کاهش نیافته بلکه همان طور که در ادامه ارائه خواهد شد دارای روند افزایشی است. البته این یافته ها نباید اینگونه تفسیر شوند که داعش بعد از فروپاشی توانمند تر شده است. بلکه بیانگر این است که بخش عمده ظرفیت های داعش، در زمان استقرارش صرف درگیری با مخالفان متعدد، بمنظور نگهداری و حفاظت از متصرفات آن می شد و امکان بکار گیری علیه ج.ا.ایران را نداشت، اما در شرایط بعد از فروپاشی، امکان بکار گیری ظرفیت های مورد بحث، علیه ایران بیشتر فراهم شده است.

    کلیدواژگان: تهدید، سنجش تهدید، داعش، تفکر تکفیری
  • ناصر عسگری*، اسماعیل قاسم آبادی، حمیدرضا ضرغامی صفحات 109-130

    زنجیره تامین و  خرید به عنوان یکی از کلیدی ترین ارکان سیستم لجستیک سازمان به شمار می رود و بهسازی آن می تواند تاثیری چشمگیر بر ارتقای عملکرد سامانه های خرید سازمان داشته باشد. از این رو، پژوهش حاضر به شناسایی و ارزیابی چالش های اساسی موجود در سامانه خرید یک سازمان دفاعی کشور پرداخته است. پژوهش از نظر هدف کاربردی است و روش آن آمیخته متوالی (کیفی-کمی) است. ساخت مدل به صورت کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام شده است و آزمون مدل به روش کلی و با روش تحلیل عاملی تاییدی انجام شده است. جامعه‎ آماری آن نیز شامل مدیران عالی، میانی وعملیاتی و همچنین کارکنان تدارکات، مالی و عاملین خرید در سازمان مورد مطالعه است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده 150 نفر آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های کمی پرسشنامه ای محقق ساخته بوده است که از آن برای نظرسنجی استفاده شده است. یافته ها نشان داد چالش های اصلی پیش روی سامانه خرید این سازمان دفاعی در قالب سه مقوله کلی قابل دسته بندی هستند: تحریم، الزامات خرید و اختلالات. برطرف ساختن این موانع و چالش ها می تواند موجب بهسازی سامانه خرید و زنجیره تامین و ارتقای عملکرد لجستیک سازمان مورد مطالعه شود

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، سامانه خرید، اختلال، تحریم، تدارکات، الزامات خرید
  • نظر دهمرده قلعه نو، علیه آزادگان*، فهیمه بهرامی صفحات 131-155

    تلاش برای بهبود وضعیت اقتصادی بر پایه اقتصاد مقاومتی می تواند به افزایش تولید ملی و بومی سازی تکنولوژی صنعتی و مدرن منجر شود. در مطالعه حاضر با توجه به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و متغیر های مهم در دست یابی به اقتصاد مقاومتی الگویی شامل متغیر های سهم تشکیل سرمایه ناخالص از تولید ناخالص داخلی، نسبت جمعیت فعال به کل جمعیت، پتنت و اختراعات ثبت شده، سهم مجموع صادرات و واردات کالا و خدمات از تولید ناخالص داخلی، سهم مخارج دولت در آموزش از تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز رسمی انتخاب و اثر این متغیر ها بر روی اقتصاد مقاومتی و تولید ناخالص داخلی با استفاده از الگوی خودتوضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL) مبتنی بر داده های سری زمانی سال های (1352-1393) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در بلندمدت متغیر‏های سهم تشکیل سرمایه ناخالص از تولید ناخالص داخلی و نسبت جمعیت فعال به کل جمعیت از مهم ترین عوامل تعیین کننده در رشد تولید ناخالص داخلی ایران بوده اند. بنابراین، برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی و در راستای بندهای 1، 3، 9، 10 و 20 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، لازم است بین سیستم پولی -مالی، تولید و سیاست های خارجی کشور تعدیل و هماهنگی بیشتری صورت گیرد. همچنین، اصلاح نظام آموزشی کشور در جهت پرورش نیروی کار خلاق، نوآور و متناسب با نیاز بازار کار مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، الگوی خودتوضیحی با وقفه های توزیعی، تشکیل سرمایه ناخالص، تولید ناخالص داخلی، مخارج دولت در آموزش و پرورش
  • رقیه فتحی لیواری، علی حمیدی زاده*، ناصر صنوبر، حسن زارعی متین صفحات 157-180

    در دنیای امروز سازمان ها مهم ترین بخش حیاتی جامعه به شمار می آیند. تحقق خواسته ها و اهداف سازمانی تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند تعهد، عدالت و اعتماد سازمانی، فرهنگ اخلاقی و رفتار اخلاقی در سازمان است. برای پیاده کردن اخلاق در سازمان های دولتی نیز به رهبران و مدیرانی نیاز هست که خود با این مقوله آشنا و مانوس باشند و همچنین نمونه بارز اجرای رفتارهای اخلاقی باشند. پژوهش حاضر رهبری اخلاقی در سازمان های دولتی را با هدف مفهوم سازی آن بررسی و تحلیل کرده است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی انجام گرفته است. برای جمع آوری داده ها، ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته به کار گرفته شده است. با به کارگیری روش نمونه گیری گلوله برفی، 10 نفر از خبرگان و اساتید مدیریت صاحب نظر در این زمینه انتخاب و با آن ها مصاحبه صورت پذیرفته است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل تم استفاده گردیده و بر اساس نتایج، مفهوم سازی صورت گرفته است. رهبری اخلاقی شامل دو بعد شخصی و زمینه ای است. بعد شخصی شامل ویژگی های شخصیتی، رفتاری و معنوی بوده و بعد زمینه ای شامل ویژگی های مدیریتی و اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: رهبر، اخلاق، رهبری، رهبری اخلاقی، سازمان
  • سید محمدعلی خاتمی فیروزآبادی*، علیرضا تنگستانی، کامران فیضی، جهانیار بامداد صوفی صفحات 181-209

    امروزه درخواست های زیادی از طرف ذی نفعان گوناگون زنجیره تامین دریایی مانند سهامداران، بانک ها، صاحبان کالا و نهادهای نظارتی به شرکت های تجاری ارائه می شود تا کارکردها و وظایف خود را با توجه به جنبه های مهمی مانند ابعاد زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و حاکمیتی موردبررسی یا بازنگری قرار دهند. درواقع مفهوم توسعه راهبردی پایدار نیز به ارتقاء همکاری و تعامل موثر این عناصر در زنجیره تامین دریایی اشاره می کند. هدف اصلی این پژوهش، ارائه چارچوبی فراگیر برای توسعه راهبردی پایدار در حوزه صنعت حمل و نقل دریایی کشور می باشد که با درنظرگرفتن برخی مولفه های کلیدی مانند تقاضاهای ذی نفعان و عملکرد زنجیره تامین دریایی انجام شده است. روش گردآوری داده های این پژوهش به صورت کتابخانه ای- میدانی است بدین صورت که پس از شناسایی سنجه های گوناگون سه مولفه اصلی پژوهش یعنی تقاضاهای دریافت شده از ذی نفعان، توسعه راهبردی پایدار و ارتقاء عملکرد صنعت حمل ونقل دریایی درنهایت سنجه های به دست آمده با استفاده از تکنیک دلفی مورد جرح وتعدیل گرفته اند. سپس بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت پرسشنامه ای طراحی و بین اعضای نمونه آماری توزیع گردید. ضمنا برای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از تکنیک معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شده است. در پایان الگویی مناسب برای تبیین رابطه بین سه مولفه اصلی تشکیل دهنده مدل مفهومی در این صنعت ارائه شده است به گونه ای که بر اساس آن تقاضاهای دریافت شده از ذی نفعان به طور مستقیم با مفهوم ارتقاء عملکرد زنجیره تامین دریایی و همچنین به طور غیرمستقیم یعنی به واسطه نقش توسعه راهبردی پایدار با مفهوم ارتقاء عملکرد زنجیره تامین دریایی رابطه معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: توسعه راهبردی پایدار، زنجیره تامین دریایی، جریان های تقاضا، تکنیک معادلات ساختاری
  • عبدالله مرادی*، محسن محمدی، صفیه رضایی صفحات 211-232

    بحران های قومی، یکی از جدی ترین چالش های امنیت ملی برای دولت-ملت های مدرن می باشد. بایستی برای مدیریت بهینه این بحران ها، هرچه بیشتر بر روی مدیریت مرحله پیش از بحران، و به طور خاص «پیش بینی بحران ها»، تمرکز شود. به ویژه اینکه تکثر قومی در ایران، علیرغم همبستگی تاریخی اما به واسطه برخی ناکارآمدی های داخلی و بحران سازی خارجی می تواند واجد آسیب هایی در حوره امنیت ملی گردد. در این میان رسانه های جمعی به واسطه برخورداری از «کارکرد پایش محیطی»، می توانند بحران های بالقوه و در حال شکل گیری در محیط ملی را شناسایی و به نهادهای مدیریت بحران گزارش کنند. چه اینکه عدم پایش محیط بحران قومی میتواند منجر به تشدید تنش و افزایش آسیب پذیری های ملی گردد. هدف این پژوهش بررسی و تبیین تاثیر «پایش محیطی رسانه های جمعی» در «پیش بینی بحران های قومی» می باشد. لذا پرسش اساسی مطرح می شود که؛ «پایش محیطی رسانه های جمعی چگونه در پیش بینی بحران های قومی تاثیر می گذارد؟» برای پاسخ به این پرسش، از روش پیمایش با جامعه آماری نخبگانی این حوزه استفاده و داده های حاصل از پژوهش نیز با استفاده از آزمون «تی استیودنت» و به کمک نرم افزار «اس پی اس اس» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در نهایت نتایج پژوهش تایید می کند که؛ «پایش محیطی رسانه های جمعی» در «پیش بینی بحران قومی» با سنجش دو عامل محیطی؛ بازیگران بحران و تحولات بحران، دارای تاثیرات معناداری می باشد.

    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، مدیریت بحران، بحران قومی، پایش محیطی، پیش بینی
  • شعبان مرادی آیدیشه*، مهدی خیراندیش، طهمورث حسنقلی پور، سیدرضا سیدجوادین صفحات 234-259

    شایسته سالاری ازجمله عوامل و ملاک های مهم در اداره هر جامعه و سازمان است و الگوی شایستگی مقدمه نیل به این مهم است. این پژوهش به منظور شناسایی، احصا و طراحی الگوی شایستگی فرماندهان ارتش ج.ا.ا بر اساس اندیشه فرماندهی معظم کل قوا صورت گرفته و از نظر هدف، توسعه ای-کاربردی و از حیث روش، کیفی می باشد. به منظور انجام این پژوهش بیانات، احکام و فرامین فرماندهی معظم کل قوا از سال 1368الی 1396 مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و مقوله های اصلی و فرعی مرتبط با شایستگی؛ از بیانات معظم له، شناسایی، استخراج و کدگذاری گردید. به منظور ارزیابی قابلیت اعتماد تحقیق از روش کدگذار دوم بهره گرفته شد که ضریب توافق آن 0/96بدست آمد. بر اساس یافته های تحقیق، الگوی شایستگی فرماندهان ارتش ج.ا.ا در هشت حوزه اصلی، شامل؛ شایستگی های اعتقادی و اخلاقی، ارزشی و آرمانی، بینشی و بصیرتی، انقلابی و جهادی، محوری، فرماندهی و رهبری، مدیریتی و رفتاری و 42 مقوله فرعی طراحی شد. بررسی تطبیقی الگوهای رایج در ادبیات تحقیق، گویای این است الگوی منبعث از اندیشه فرماندهی معظم کل قوا که ریشه در مبانی اصیل اسلامی دارد، نگاه همه جانبه به ابعاد انسانی، سازمانی، تعالی معنوی و مادی دارد و مبانی اعتقادی، ارزشی، انقلابی و جهادی نقطه قوت و ویژگی استثنایی این الگو است که آن را از الگوهای موجود متمایز می کند.

    کلیدواژگان: شایستگی، فرماندهی، ارتش، رهبری
  • محمد صالحی*، علی اصغر الیاسی، رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 261-281

    دانشگاه کارآفرین، علاوه بر تولید سرمایه انسانی برای ورود به جامعه، به عنوان دانشگاهی با اهداف راهبردی و موتور توسعه فناوری پایدار و رشد اقتصادی؛ نقش مهمی در توسعه ملی و منطقه ای دارد. هدف این پژوهش، شناسایی و تبیین ابعاد راهبردی دانشگاه کارآفرین می باشد. این پژوهش که از نظرهدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است؛ به بررسی مولفه های راهبردی دانشگاه کارآفرین پرداخته است. راهبردی یعنی مجموعه روش ها و تصمیماتی که یک سازمان برای کسب مزیت رقابتی انجام و اتخاذ می کند تا بتواند درمقایسه با رقبا ارزش بیشتری برای مخاطبان ایجاد و عرضه نماید. جامعه آماری پژوهش حاضر را روسا، معاونین، روسای ادارات یا کارشناس مسوولان و مدیران گروه مراکزآموزش عالی فنی وحرفه ای استان های مازندران، گلستان و سمنان به تعداد 448 نفر تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس فرمول کوکران تعداد 207 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی و پایایی ابزار مورد تایید قرارگرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ابعاد راهبردی دانشگاه کارآفرین شامل پنج بعد می باشد که عبارت اند از ابعاد راهبردی: آموزشی و پژوهشی، ساختاری و تشکیلاتی، منابع انسانی، فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی و مالی می باشد.

    کلیدواژگان: ابعاد راهبردی، دانشگاه کارآفرین، کارآفرینی، آموزش عالی
  • مهدی نوریان*، بهنام سرخیل صفحات 283-304
    قانون به عنوان یکی از ضرورت های زندگی اجتماعی است که وظیفه تنظیم روابط شهروندان در سطوح مختلف و نحوه تعامل آنها با حکومت را برعهده داشته، ضامن بقای حیات اجتماعی- سیاسی شهروندان است. کارکردی این چنین از قانون، مستلزم ملاحظه مولفه های مختلف در تدوین آن است. این که تمامی مولفه های اجتماعی در تدوین قانون مورد توجه قرارگیرند، در برخی موارد به سبب ماهیت و نقش ویژه ای که دارند، به نظر سهل و ممتنع است، امنیت و جایگاه تامین کنندگان آن که عرفا به نیروهای مسلح از ایشان تعبیر می شود از جمله این مولفه ها است. اختلاف نظر در لحاظ امنیت در وضع قوانین به ویژه قوانین کیفری و برخی تعارضات آن با حقوق شهروندی، بررسی وضع قوانین با این لحاظ را ضرورت بخشیده است به ویژه که در ساختار سیاسی ایران چشم انداز به عنوان سندی بالادستی جریان وضع قوانین را به حرکتی غایت گرایانه مبدل ساخته است. مقاله حاضر با روش تحلیل اسنادی و در پاسخ به پرسش از اعتبار لحاظ امنیت پایدار در سیاست گذاری عمومی فقه جزایی، پس از بررسی ادبیات نظری فقه امامیه در عصر غیبت، با توجه به جایگاه سیاست گذاری عمومی در حقوق موضوعه، رابطه امنیت و سیاست گذاری عمومی در فقه جزایی را بررسی نموده است؛ بدین رو با تلازم میان جرم و امنیت در اسلام، امنیت را امری مرتبط با سیاستگذاری عمومی اسلام دانسته، کارآمدی فقه جزایی را به اعتبار امنیت در سیاست گذاری عمومی آن وابسته دانسته است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، امنیت، جزای اسلامی
  • داود بهمنش شکیب، امیرحسین الهامی* صفحات 305-333
    هماهنگی بین سازمانی از دغدغه های اساسی مدیریت بحران در بسیاری از کشورها است که فقدان آن در مدیریت بحران های طبیعی، عوارضی از قبیل افزایش تلفات، جراحات و هزینه های مالی را به دنبال دارد. این پژوهش، به منظور بیان روش های تقویت هماهنگی بین سازمانی در مدیریت راهبردی بحران های طبیعی، از طریق تئوریزه نمودن و چارچوب بندی عوامل موثر بر این نوع از هماهنگی و سنجش میزان تاثیر هر عامل در قالب مدل مفهومی صورت گرفته است. تحقیق از نوع کاربردی و توسعه ای است و اطلاعات آن براساس مطالعات کتابخانه ای (اسنادی) و اطلاعات ناشی از مصاحبه با خبرگان(با روش دلفی) و استفاده از نظرات 100 نفر از صاحب نظران دارای تجربه عملی در این حوزه (با استفاده از نرم افزارهای spss) سامان یافته است و در نهایت با استفاده از مدل معادلات ساختاری (با استفاده از نرم افزار Amos)عوامل موثر بر هماهنگی بین سازمانی و نوع رابطه بین آن ها احصا شده که مدل مفهومی مذکور با درصد بالایی مورد تایید واقع شد. براساس نتایج حاصله از مدل ارائه‎شده و نوع رابطه بین عوامل آن، شش روش تقویت هماهنگی بین سازمانی در مدیریت راهبردی بحران های طبیعی حاصل گردید.
    کلیدواژگان: بحران طبیعی، مدیریت راهبردی بحران، هماهنگی بین سازمانی، مدل هماهنگی بین سازمانی
|
  • Mahdi Akbari, Mohammad Taqi Amini *, Mohammad Mahmoudi Meimand, Mohmoud Moradi Pages 7-31

    The speed of environmental changes and increasing the level malleability and unpredictability of business environments, Severely reduced the Efficiency and effectiveness of classical approach to strategy. Because of the unquestionable facts and the basic assumptions of classical approach to strategy has been damaged and Faced with fundamental difficulties that it does not respond to competition and excellence in the era of uncertainty. This article tries to identify and explain the problems and challenges of the classical approach to strategy and organizational teachings related to the modification, correction and completion of it, to design and fit interactive and structural model. In this study, for designing and explaining the interactive model of this research, while conducting library studies, based on qualitative content analysis method and theoretical coding, was performed to semi-structured interview in 21 industry if Defence Holding firm. Accordingly, the results of the analysis of qualitative data whose validity was confirmed by professors and academic experts was shown in the form of 2 latent variable, 11 key components and 37 observed variables. Also, the fitness and acceptable validity of graphic relationships in the interactive model of this study performed on structural equation modeling. The results of applying the proposed methodology implies to sustainable competive advantage and discipline without flexibility in strategy processes, as basic challenges of classical approach to strategy, and pragmatism and flexibility, as most key of organizational teachings in the era of uncertainty, in this case study.

    Keywords: strategy, classic approach, challenges, organizational teachings, era of uncertainty, structural equation modeling
  • hojjat allah ebadizadeh Pages 33-54

    In this paper, the challenges between two countries, Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, were modeled using game theory and we investigate strategies of each one of these countries. Finally, with the aim of investigating war utility. We are try to find the strategic equilibrium point between them. For this, we drive the utility function for each one of the categoric strategy of each side of the war and investigate on them.

    Keywords: Game theory, strategy, Modeling, War utility, Strategic equilibrium point
  • mahdi seidi Pages 55-81

    Forty years since the establishment of the Islamic Republic of Iran, the concern of most elites, intellectuals, the people who care about the System and Revolution and especially that of the wise leader of Islamic Revolution is a comprehensive and wise struggle without tolerance against economical corruption. Aims of the Supreme leader as the fundamental theory is the focus of the present research, and the aim of this research is to identify the factors, importance, consequences and approaches to counter economic corruption, with emphasis on national security, and to achieve this goal, we used qualitative content analysis, and in organizing the analysis, we used the raw data for Inductive approach based on discussion, inference of concepts, issues and indices. Then, by discovery of fundamental meanings, inference, conceptualization, economical corruption issues and the components of national security within the goals and guidelines of The Supreme Leader, reasons, importance, consequences and approaches against economical corruption were identified. The results of this study confirm this point that, serious and fundamental confrontation against economic corruption in five dimensions results in upgrading security components, increased public and economic security of the community, improvements in performance, efficacy, system health, and Promotion and stabilization of the national security of the country.

    Keywords: Economic corruption, Administrative corruption, Political corruption, national security
  • reza karami *, nabi sohrabi Pages 83-108

    Planning to control and manage insecurities and crises caused by the armed conflicts and violent clashes of the opposition requires an accurate understanding of their capabilities and capacities. In this study, attempts have been made to answer the research question not only by examining ISIL threats against Iran but also assessing the threat level of ISIL against Iran before and after the collapse of this group. This is an applied research in which analytical-descriptive method was carried out through a review of documents using security experts' ideas. The sample of the study includes a number of 30 security experts in the field. Data collection was conducted through fieldwork and deskwork. The realm of the threat is the Islamic Republic of Iran, and its period is after the collapse of ISIL for five years. The results indicated that the ISIS's threat to the Islamic Republic of Iran, after the collapse of ISIL, has not only not diminished, but also increased, since its deployment. Of course, these findings should not be interpreted as making ISIS more powerful after the collapse, but it indicates that the vast majority of ISIL capabilities at the time of deployment were used only to clash with dissenters in order to preserve and protect the captured areas, and there wasn’t the possibility of using them against Iran, but, in post-collapse situations, It is possible to use them against the Islamic republic of Iran.

    Keywords: Threat, Threat Assessment, ISIS, Takfifri Thought
  • naser asgari *, isamael qasem abadi, hamidreza zarqami Pages 109-130

    Supply and procurement chain is considered as one of the key components of the organization's logistics system and its improvement can have a significant impact on the improvement of the performance of procurement systems. Therefore, the present research has identified and evaluated the fundamental challenges in procurement systems of a defensive organization in our country.This is a applied research that its method is sequential blended (qualitative- quantitative). The model developing is done qualitatively through theme analysis. Data resources of this phase consists of existing literature of procurement systems and supply chain. Data gathering is done until accessing theoretical saturation. The model testing is done quantitatively through confirmatory factor analysis through LISREL software. The population of interest in the second phase consists of 150 persons of logistics and finance managers and employees and purchasing personnel of the studied defensive organization which have been selected randomly as statistical sample. Data collection tool has been a researcher-made questionnaire that was used for the survey. The findings showed that the main challenges facing defensive organizations can be categorized into three general categories: disruptions, sanctions and purchasing requirements. Removing these challenges can facilitate improving of procurement system and supply chain of the organization.

    Keywords: Supply Chain Management, Procurement System, Disruption Sanctions, logistics, Purchase Requirements
  • nazar dehmardeh qaleh nou, elieh azadegan *, fahimeh bahrami Pages 131-155

    An effort to improve the economic situation based on a resistive economy can lead to an increase in the national production and the localization of industrial and modern technology. In this study, based on the general policies of resistive economy and the important variables in achieving a resistive economy, a model including the variables of the share of gross capital formation from GDP, the ratio of active population to total population, patents, the share of sum exports and imports of goods and services from GDP, share of government expenditures on education from GDP, and the official exchange rate was selected and the effect of these variables on the resistive economy and GDP is evaluated by using Auto Regressive Distributed Lag method (ARDL) based on time series data (1973-2014). The results indicate that, in the long-term, the share of gross capital formation of GDP and the ratio of active population to the total population have been the most important determinants of GDP growth in Iran. Therefore, to achieve resistive economy and pursuant to paragraphs 1, 3, 9, 10 and 20 of the general resistive economy policies, it is necessary to facilitate coordination and adjustment between the financial-monetary system, and also production and the country's foreign policy. Also, officials should consider reforming the country's educational system in order to foster creative and innovative labor where arrangements can be tailored to meet labor market needs.

    Keywords: Resistive Economy, Auto Regressive Distributed Lag Model, Gross capital formation, GDP, Government Expenditure on Education
  • roqayeh fathi livari, ali hamidizadeh *, naser senobar, hassan zareie matin Pages 157-180

    In today's world, organizations are the most important part of society. The fulfillment of organizational goals and demands is influenced by various factors such as commitment, justice and organizational trust, ethical culture and ethical behavior in the organization. To implement ethics in governmental organizations also, leaders and managers need to be familiar with this category and it is also a prominent example of implementing ethical behaviors. The present research studies and analyzes ethical leadership in governmental organizations with the aim of conceptualizing it. This research has been carried out within the framework of a qualitative approach. Semi-structured interview tools are used to collect data. With the use of snowball sampling method, 10 experts and professors of expert management in this field have been selected and interviewed. Theme Analysis method has been used to analyze the data and based on the results, conceptualization has taken place. Ethical leadership includes two personal and contextual dimensions. The personal dimension is personality, behavioral, and spiritual and the contextual dimension includes management and social features.

    Keywords: Leader, ethics, Leadership, Ethical Leadership, organization
  • seyed mohammadali khatami*, alireza tangestani, kamran feizi, jahanyar bamdad soufi Pages 181-209

    Today, many requests are presented to business companies by various stakeholders of the maritime supply chain such as shareholders, banks, commodity owners and regulatory agencies to review their duties and responsibilities by considering some important aspects such as Environmental, economic, social and governance issues. In fact, the concept of sustainable strategic development also refers to promoting the effective collaborations and interactions between these elements in the maritime supply chain. The main purpose of the research is to provide a comprehensive framework for sustainable strategic development in the field of maritime industry in the country which has been carried out by taking into account some key components such as stakeholder demands and supply chain performance. The method of collecting data in this study is a field-library one. After identifying various measures of the three main components of this research, namely, requests received from the stakeholders, sustainable strategic development and enhancement of the performance in shipping industry, ultimately, the results obtained by using the Delphi technique were moderated. Then, based on the five-option Likert Scale, a questionnaire is developed and distributed among the statistical samples. Meanwhile, structural equation modeling and path analysis techniques are used for data analysis. At the end, an appropriate model has been presented for explaining the relationship between the three main components of the conceptual model in this industry, so that the demands received from the beneficiaries directly have a significant relationship with the concept of enhancement in the performance of the maritime supply chain. Also, the mentioned requests indirectly and through the role of sustainable strategic development has a significant relationship with the enhancement of the performance of the maritime supply chain

  • Abdolah Moradi *, Mohsen mohammadi, safieh rezaiee Pages 211-232

    Ethnic crisis has been one of the major challenges in the territorial integrity and internal security of our country in the history. Thus, in order to manage such crisis and minimize their costs, it would be essential to focus more on managing the situation before the crisis and specifically forecasting the crisis to prevent and get prepared to encounter them. The plurality of ethnic groups in Iran, despite the historical solidarity, can be detrimental to national security due to some internal inefficiencies and external crisis. Mass media considering their environmental monitoring function could recognize the potential and forming threats and crisis in the nation and report them to the authorities. Thus, our purpose in this study is to represent and scrutinize the effect of "environmental monitoring and exploration function of the mass media" in" forecasting the ethnic crisis". The method of this research is survey research. The method of sampling is objective and to evaluate the validity of the questionnaire the confirmation of journalists and to evaluate the stability of the questionnaire the alpha Cronbach method has been considered. The results of the study has been also been analyzed regarding to The student Method with the SPSS software. The result of the study confirms that from the media and crisis experts' perspective, the environmental monitoring and exploring function of the mass media has a significant effect on forecasting the ethnic crisis.

    Keywords: Mass media, Crisis Management, Ethnic Crisis Environmental Monitoring, Forecast
  • shabaan moradi *, mehdi kheir andish, tahmoores hassan qolipour, seyed reza seyed javadin Pages 234-259

    Meritocracy is one of the most important factors in managing every society and organization and the competency model is the introduction to this important. This research was conducted to identify, characterize and design a competency model of the commanders of the Army, based on the idea of the Commander in Chief. The method of this research is qualitative, and in terms of purpose is developmental-applied. In order to carry out this research, the statements, decrees and orders of the Supreme Commander in Chief from the years 1368 to1396 were studied and the main and the subordinate categories related to competency; were recognized, extracted and coded from the great statements, The reliability of the research was obtained 0.96 based on the Holsty agreement coefficient. According to the findings of the research, the Competency model of the military commanders of the Army of IRI includes eight main areas: moral and belief qualifications, values and ideals, insight and vision, revolution and jihadism, pivotal, command and leadership, management and behavioral, including 42 sub categories were designed. A comparative study of common model in the research literature suggests that the pattern of thought from the supreme Commander in Chief, based on the genuine Islamic principles, has a comprehensive look at the dimensions of human, organizational, spiritual and material excellence, and the foundations of belief, value, revolution, and jihad point are the strength and exceptional attribute of this model is to distinguish it from existing patterns.

    Keywords: competency, commander, army, supreme leader
  • Mohammad Salehi *, ali asghar elyasi, reza yousefil saeid abadi Pages 261-281

    An entrepreneurial university plays an important role in national and regional development, in addition to creating human capital for every society as a university with strategic purposes and an engine for developing the sustainable technology and economic growth. The purpose of this survey is to identify and explain the strategic aspects of an entrepreneurial university. This survey is applicable due to its purpose and measurable with descriptive method due to its method.
    This survey deals with the strategic components of an entrepreneurial university. Strategic aspects mean the set of the procedures and decisions that every organization makes in order to gain competitive advantages to create more value for its audience than other competitors.
    The statistical population in this study has included all chancellors, deputies, official managers, experts and heads of technical and vocational institutes in Mazandaran, Golestan and Semnan with 448 people. 207 samples were chosen through applying stratified randomly sampling and Cochran formula.
    Gathering the data, the questionnaires were prepared. Validity and reliability of them have been confirmed. Exploratory factor analysis tests, Confirmatory factor analysis tests and Structural Equation Modeling were applied for analyzing the data. The results have indicated that the Strategic aspects of entrepreneurial university include 5 aspects which follow as: educational and researching, structural and organizational, human resource, social and cultural, economic and financial aspects

    Keywords: Strategic aspects, entrepreneurial university Entrepreneurship, Higher Education
  • Mahdi Nourian *, Behnam Sarkheil Pages 283-304
    law is one of the necessities of social life, which is also responsible for regulating the relations of citizens at different levels, as well as how they interact with the state and the sovereigns,so as well as guaranteeing the preservation and survival of their socio-political life. Such a function of the law requires consideration and validity of the various components in its elaboration. The fact that all social components are considered in the drafting of the law may seem easy at first step. But the credibility of some of them due to the nature and role they play is unobtrusive, security is one such component. The disagreement over security credentials in the formulation of laws, especially the penal code, and the design of some of its conflicts with citizenship rights, has required a review of the rules in terms of security credentials. The present paper, based on the documentary analysis method and through analytical-descriptive research, after reviewing the theoretical literature of Imamieh jurisprudence at the time of the absence, considering the position of public policy in the field of law and law, examines the relationship between security and public policy in Islamic Criminal Laws; in this regard, by establishing the purpose of crime and security in the field of Islamic law, security is considered to be related to the general policy of Islam, the effectiveness of the criminal law of Islam is dependent on the security of its public policy
    Keywords: Public policy, security, Islam, criminal law
  • Davood Behmanesh Shakib, Amir Hosein Elhami * Pages 305-333
    One of the basic concerns in Crisis Management is Inter-Organizational Coordination. The lack of inter-organizational coordination for Natural Disasters leads to damages such as increased casualties, injuries and financial expenses. In this research, to clarify the methods to enhance inter-organizational coordination for the management of natural disasters,  the factors affecting this type of coordination will be developed by theorizing and framing and also measuring the impact of each factor in the form of a conceptual model. The type of Research is applied and developmental, the information of which is provided by library studies (documental), interview with experts (Delphi method) and comments from 100 experts with practical experience and it was analyzed with SPSS software. Finally, the factors affecting the inter-organizational coordination and its relations are explored by using the structural equation model and this conceptual model (Amos) is testified with a high percentage. Based on the results of the proposed model and its factoral relations, six methods for enhancing inter-organizational coordination in strategic management of natural disaster is achieved.
    Keywords: natural disaster, strategic crisis management, inter-organizational coordination, inter-organizational coordination model